Over Annie

Wat doet ze en wat maakt ze

ArtCatcher

In mijn atelier in Damwoude kom ik, Annie Schat – Vanger tot mijzelf. Het maakt niet uit hoe ik mijn creativiteit uit, als ik nu aan het schilderen, tekenen of dichten ben, dan voel ik mij vrij en in mijn element. Als ik onrust ervaar, dan gebruik ik dit als inspiratie en creëer uiteindelijk een bepaalde rust en structuur. Daarnaast haal ik mijn creatieve inspiratie uit de natuur en dan vooral de zee en haar omgeving.

Ik ben geboren en getogen in het Friese dorpje Moddergat. Het tweelingdorp Paesens - Moddergat ligt aan de zeedijk bij de Waddenzee. Als je uitkijkt vanaf de zeedijk, heb je zicht op de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog. Ik hou van het wad en van de zee. Als dochter van een palingvisser was ik veel bij en op het Lauwersmeer te vinden. Als liefhebber van water vond en vind ik daar veel van mijn creatieve inspiratie. Van jongs af aan ben ik al aan het schilderen en tekenen. Op latere leeftijd kwam hier dichten bij, omdat je soms met woorden iets kan uitbeelden, wat met schilderen niet lukt. Net zoals ik soms iets kan uitbeelden met mijn schilderijen, wat niet lukt in een gedicht.

Ik heb diverse lessen gehad op het gebied van tekenen en schilderen. En door de jaren heen heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld. Ik werk met meerdere materialen en technieken, afhankelijk van het soort kunstwerk dat ik wil maken of van de opdracht.

Mijn schilderijen kun je in drie hoofdstijlen plaatsen. De eerste categorie zijn de realistische schilderijen, de tweede categorie zijn de surrealistische schilderijen en derde zijn de overige kunstwerken. In de laatste categorie bevinden zich onder andere schilderijen met een maatschappelijke of culturele expressie.

Realistische schilderijen: Dit betreft vaak een schilderij van een omgeving, gebied of gebouw. Ik doe mijn inspiratie op in de betreffende omgeving en van daaruit creëer ik mijn eigen kunstwerk vanuit mijn eigen perspectief. Naast specifieke opdrachten, wat ik vroeger ook wel heb gedaan, vervaardig ik nu realistische schilderijen vanuit mijn eigen gevoel en inspiratie. Deze schilderijen komen vaak voort uit “mijn” eigen omgeving: de zee en de kust.

Surrealistische schilderijen: In deze schilderijen komt mijn eigen creativiteit en inspiratie volledig tot uiting. Ook deze schilderijen worden wel in opdracht gemaakt. In het eindresultaat ligt dan mijn expressie. De basis is vaak wel de zee en de kust, maar hier vaak gecombineerd met kleuren die bepaalde gevoelens weergeven. Het surrealistische repertoire moet voor mij iets uitstralen; bijvoorbeeld een uitstraling van rust, schoonheid en/of nieuwsgierigheid.

Kunstwerken met een maatschappelijke of culturele expressie: Deze kunstwerken maak ik vanuit mijn eigen gevoel van (on)recht, behulpzaamheid of empathie. Hierbij wil ik de medemens wijzen op belangrijke zaken, welke in de maatschappij spelen. Het gaat om de uiting van een gevoel, met als doel een bepaalde emotie of reactie bij de kijker te creëren. De materialen of technieken kunnen hierbij uiteen lopen.

Ik ben nieuwsgierig naar jullie reactie op mijn kunstwerken. Reageer gerust, uit je gevoel! Dat doe ik namelijk ook. Mail naar info@ArtCatcher.nl

Klik hier om een met mij gehouden interview te lezen in de Nieuwe Dockumer Courant (27 november 2008)